e-pošta:  sabina@nika-pika.si ali   info@nika-pika.si

Poslujemo ob delavnikih  od 8.00 do 12.00  in  od 13.00 do 17.00 ure.

ASISTENCA IN POMOČ DRUGAČNIM INFORMACIJE
ZNANJE ZA VSE GENERACIJE

Oglejte si:

NIKA-PIKA IN IZOBRAŽEVANJE

INŠTRUKCIJE IN NIKA-PIKA

NIKA-PIKA IN POGLED NAPREJ

NIKA-PIKA NA BLOGU

NIKA-PIKA PIŠE

NIKA-PIKA TAGEBUCH

NIKA-PIKA NA FACEBOOKU

NIKA-PIKA TWITTA

design

OGLED S TABLICO ALI PAMETNIM TELEFONOM

OGLED ZA MOBILNIKE
POJDI

TAKŠNA DRUGAČNOST NI BOLEZEN

Sindrom ADHD ali motnja pozornosti in hiperaktivnost

Motnje pozornosti, hiperaktivnost, impulzivnost, pa tudi sanjavost, so znaki mladih s sindromom ADHD. Tovrstne težave so nadlega za od 2% do 6% vseh otrok in mladine (po nekaterih virih celo od 5% do 10%), zato se mu posveča vse več pozornosti. Do sedaj poznane raziskave potrjujejo, da je sindrom ADHD dedne narave in je zajet v genski zapis. Zdravniška stroka dosega omilitev vsakodnevnih težav s predpisovanjem zdravil, znatno izboljšanje pa je mogoče doseči že s spremembo sestave prehrane in vedenjskimi vajami. Po zaključeni adolescenci se simptomi sindroma ADHS počasi omilijo.

Med mladimi, pri katerih bi naj bil diagnosticiran sindrom ADHD, je tudi veliko število napačnih diagnoz, ki temeljijo predvsem na opazovanju obnašanja otroka. Napačne diagnoze se pojavljajo v glavnem pri skupini otrok, ki so pričeli prehitro s šolanjem - t.j. že pri komaj dopolnjenem šestem letu starosti. Takšni otroci, ki bi se le igrali, so za normalno obiskovanje pouka običajno še premalo zreli, nemirni in brez zmožnosti koncentracije. Velikokrat so s strani učiteljev ter posledično tudi zdravnikov neupravičeno prepoznani kot otroci s sindromom ADHD.

Posledice napake jih lahko zaradi nepotrebnega zdravljenja in drugačnih učnih ter vzgojnih pristopov spremljajo vse življenje, zato bi naj takšno diagnozo postavljal le zdravnik specialist.

DISLEKSIJA

Skoraj 5% vseh otrok je prizadetih z motnjo branja in pisanja - disleksijo. Med takimi otroci najdemo tudi nadpovprečno inteligentne otroke, ki pa sta jim vse življenje najtežji opravili branje in pisanje.

Težave z disleksijo ni mogoče odkriti takoj po rojstvu. Potrdi se praviloma šele pri prvem nareku v šoli, na katerega pa otrok ni bil  pripravljen v naprej. Najpogostejši nasveti učiteljev gredo v smeri povečanja vaj pisanja in branja. Takšni nasveti so praviloma povsem brez koristi ter imajo za prizadetega lahko tudi težje posledice. Otrok, ki je bil neupravičeno spoznan za nesposobnega normalnega šolanja, mora nadaljevati šolanje na šoli, ki je daleč pod dometom njegovih sposobnosti.

DISLEKTIKI MED ZNANIMI OSEBNOSTMI

Sindrom ADHD, pa tudi disleksija, nista prizanesla niti znanim osebnostim.

[Domov] [NIKA-PIKA] [ZNANJE IN USPEH] [ASISTENCA ZA VSE] [Asistenca staršem] [Učna pomoč] [Tuj jezik za odrasle] [Asistenca drugačnim] [INŠTRUKCIJE] [TUJI JEZIKI] [BREZPLAČNO] [IMPRESUM]

Sabina Hajnrih s.p.    NIKA-PIKA  Center za neformalna znanja, učno pomoč, inštrukcije, svetovanje in druge storitve    MARIBOR, Koroška cesta 6